Faceți căutări pe acest blog

miercuri, 7 iulie 2010

Boala din invatamantul romanesc sau cum sa dam cu piatra in profesori

Invatamantul romanesc din ziua de azi!
Va aduceti aminte cand se respectau regulile din Vechiul Testament si oamenii care pacatuiau prin curvire erau omorati cu pietre? In unele colturi ale lumii inca se mai practica aceasta monstrozitate.
Asa arata in ochii mei invatamantul romanesc. Ca o persoana muribunda plin de ranile pietrelor care l-au lovit. An dupa an! Guvern cu guvern!
S-au dat drepturi elevilor. Adica PUTERE! S-au dat drepturi parintilor. Adica PUTERE! S-au luat, in schimb, drepturile profesorilor. Si banii pe motiv... ca nu-i meritau sau, ca un voal, pentru ca tara se afla in criza.
Criza din invatamantul romanesc nu a aparut in ultimii ani. In ultimii ani doar s-a accentuat. Legea invatamentului s-a schimbat de multe ori, de fiecare data, dupa parerea mea, cu o lege mai proasta.
Va aduceti aminte de tezele unice? Un fiasco total. Degeaba s-au opus profesorii si au strigat in cor ca nu e buna aceasta metoda. I-a auzit cineva? Nu, trebuie facut astfel incat copiii sa aiba cat mai putin de invatat si cat mai mult timp de umblat prin baruri sau pe strazi. S-au scos o gramada de ore de informatica de la clasele de informatica, s-a ajuns sa sa dea teza cu o ora de informatica pe saptamana. Si cica... informatica e importanta. Stiti ce a aparut, in schimb, in planul de invatamant? Muzica, desen, educatie antreprenoriala... Iar informatica nu este singura materie care a avut de suferit. Orice materie grea a trebuit usurata... de numar de ore nu neaparat si de materie. S-a ajuns ca ce se facea in 3 ore sa se faca intr-o ora. Credeti ca mint? Intrebati un profesor de real. Intrebati-va de ce copiii dumneavoastra au inceput sa prefere clasele de uman unde se trece precum rata prin apa in locul unei clase de informatica de unde sunt pregatiti pentru orice meserie si unde se iau cu mult mai greu medii mari.
Cine a dat dreptul unui prezentator de televiziune, care cine stie cum a trecut la probele de bacalaureat, sa tot incerce sa arate cu degetul catre profesori? Nu profesorii sunt de vina ca o gramada de elevi care, in mare parte, de abia mai ajungeau pe la scoala si cand ajungeau incercau sa faca baza in primul rand de profesori ca sunt prost imbracati, nu au trecut probele. Da, rezultatele de la bacalaureat au influentate, intr-o mare masura, si faptul ca absolventii nu au mai luat acele note mari la probele practice si orale unde nu puteau ramane dovezi. Singura vinovatie a profesorilor a fost ca i-au luat cu binisorul... ca altceva nu aveau ce face, nu aveau dreptul. Si in plus, la tezele nationale, date de actualii absolventi, ce erau sa faca... sa-si lase proprii elevi sa ia note mici? Elevii nu mai stiu ce inseamna un examen, o testare adevarata. Dupa mine, procentul de promovabilitate de la bacalaureat a fost mare. Elevii nu mai stiu sa invete!
Multi au fost invatati de mici cu pregatirile in particular, inca din clasa I-a cu invatatoarea, iar mai tarziu cu cativa profesori. Nu au invatat sa invete ce este important... si in plus s-au simtit cu spatele asigurat. Parintii ii duceau la pregatire la profesorul de la clasa, care intr-un fel sau altul trebuia, in schimb, sa-l favorizeze la note pentru a avea copilul un viitor, pentru a intra la o facultate buna. Da, il duceau sa invete! Ce fatada! Unii profesori incercau sa faca ceva treaba cu odraslele de bani gata, in unele cazuri acest lucru intorcandu-se impotriva lor si ramand fara aceasta sursa de venit. Normal, pai ii aduceau copilul la pregatire sa-l chinuiasca? Ca si asa lor le trebuie nota, nu conostintele. Sau si mai simplu. Nu au cum sa ajunga usor la profesorul de la clasa, dau telefon la director, viceprimar, primar... ca un nebun le omoara copilul, ca a facut copilul o criza ca un nebun i-a dat nota mica... si atunci sa te tii. Ca oricine, si un profesor are o familie si trebuie sa aduca un ban in casa asa... ca apleaca capul si sa-ti vina sa plangi soarta pe care ti-ai ales-o: sa-i inveti carte pe altii!
Un profesor cu greu isi poate gasi o a doua slujba. Ar trebui sa renunte la cea pe care o are. Majoritatea cred ca un profesor sta in scoala cate ore are trecute in condica. Complet gresit! Un profesor sta in scoala cat i se cere iar acasa isi face temele: ce va preda a doua zi, corecteaza lucrari... In plus participa la supravegheri neplatite, este profesor de servici in scoala (neplatit), participa la olimpiade ca profesor corector (neplatit), raspunde daca i se intampla ceva rau unui elev in scoala, raspunde prezent oricand il cheama directorul, sta in scoala sa-si faca orele indiferent daca are 4 ore si trebuie sa stea 7-10 ore in scoala pentru ca are ferestre sau ca trebuie sa astepte autobuzul cu care face naveta. De multe ori ajunge sa dea mai mult din jumatate din salariu pe naveta pentru a ajunge la scoala unde lucreaza si de unde isi strange sacul de injuraturi din partea parintilor si elevilor.
Poate nu stiati toate aceste lucruri. Va pun o intrebare? Cat timp ati rezita incercand sa-l invatati ceva pe copilul dumneavoastra? Cat timp petreceti zilnic cu el? Pentru ca daca nu va tin nervii, ganditi-va ca un om din invatamant trebuie sa suporte, in medie, 30 de copiii/ora ai altor persoane care vad in el, de cele mai multe ori, un dusman. Si nu numai atat. Si pe parintii lor si pe toate persoanele care duc grija acelui copil. Un profesor nu are voie sa se enerveze, sa tipe sau sa dea cu pumnul in masa. Un profesor trebuie sa predea si sa tina in frau o clasa cu copiii rasfatati, care cred ca banii se castiga usor si ca vor fi pregatiti pentru o viata plina numai de lucruri bune si care, in plus, analizeaza fiecare gest si fiecare dunga de pe imbracamintea profesorului. Acesta e motivul pentru care ii trimteti la scoala? Chiar credeti ca gandind asa si reactionand asa copiii vostrii sunt pregatiti pentru viata ce va urma?
Stiti ce mai fac copiii dumneavoastra cand ii trimiteti la scoala? I-ati urmarit vreodata sau ati pus pe cineva sa-i urmareasca? Tentatiile vietii sunt mari. Ziceti ca aveti copii cuminti si chiar daca aveti vreo banuiala refuzati sa vedeti adevarul. Stiti cati copii au fost prinsi facand sex in clase sau in wc-uri? Stiti cate fete au fugit cu baieti de proasta calitate la o varsta la care dumneavoastra nu stiati nimic despre reproducere? Ce ar putea face un profesor in situatia aceasta inafara de a chema parintii la scoala si in felul asta sa-si atraga ura parintilor asupra lui pentru ca a aflat un lucru neplacut despre familia lor?
Ganditi-va!
Iar cand profesorii fac greva pentru conditiile din invatamant si pentru salarii spuneti ca nu-si merita salariile si ca strica viata copiilor. Profesorii o strica? Sunteti siguri?
Un sistem bazat pe note, pe intrare la facultate pe baza dosarelor si pe numarul de hartii obtinute la colt de strada cand doresti sa te angajezi i nu pe competenta, este sistemul care ne-a stricat copiii. Un sistem care da numai drepturi copiilor si parintilor, este sistmul in care se zbate invatamantul romanesc. V-ati gandit cum o sa fie cand copilul o sa va ameninte ca nu se mai duce la scoala daca nu faceti un anumit lucru, ca de exemplu daca nu-i cumparati o Honda? V-ati gandit ca daca nu se duce la scoala trebuie sa platiti o amenda sau sa mituiti anumite persoane sa nu va trimita amenda? Curg amenzile si voi, parintii, ajungeti la mana copiilor vostrii, la fel cum oamenii care lucreaza in invatamant au ajuns sclavii elevilor si parintilor.
Si acum... se ia 25% din salariu. De unde se iau bani de fiecare data? De la invatamant si sanatate. De unde se dau afara cei mai multi oameni? De la invatamant si sanatate. Cine or sa mai intre in aceste sisteme? Cei care vor sa ramana in tara sperand ca vor pune umarul sa schimbe ceva in bine sau incompetentii. Din pacate, ultimii sunt cei mai multi. Ce or sa se intample cu cei care sunt peste 35 de ani si nu au unde sa se mai duca? Or sa fie dati afara unul cate unul si lasati sa moara de foame. Nu conteaza cate rezultate rasunatoare au avut in timpul anilor de servici. Conteaza dosarul, dovezile luate la colt de strada si cine pe cine duce in brate sau... scuzati-ma de expresie, pupa-n cur.
Eu nu am vrut sa se faca greva. Eu am vrut ca sistemul de invatamant sa se blocheze si sa-si dea seama si ca legea invatamantului din Romania are un mare bug: daca s-ar obtine numai note mari cum s-ar putea face diferentierea fara a se da un examen pe cinstite? Cand o sa va mandriti cu copiii vostrii ca au intrat la o facultate pe propria minte, ca nu a trebuit sa mituiti pe nimeni ca sa poata trece la examenele din facultate si ca s-a angajat fara sa-i platiti postul?
Si profesorul e om. Si daca nu are ce sa puna pe masa trebuie sa faca rost de bani ca sa-si cumpere o paine. Sa nu va ganditi ca un profesor are salariu mare. Nu, nu-l are. E comparabil cu al unui muncitor sau al femeilor de servici din scoala in care lucreaza. Exceptie fac cei cu gradul I cu multi ani vechime, care se apropie de pensie, nu ceilalti. Daca un profesor ar avea destui bani ca sa aiba o famile si sa traiasca cu demnitate asa cum ar trebui tratate persoanele in mainile carora punem viitorul tarii, credeti s-ar mai deda multi la a obtine un venit in plus? Pentru ca profesorii care au dat examene pe bune in viata lor au si demnitate. Multa demnitate... demnitate care le este calcata in picioare.
Din afara totul pare frumos si profesorul e de vina. Din afara se arata catre profesorii care nu-si fac datoria. Oare, niciun profesor nu-si face meseria? Oare materia prima a profesorului este de cea mai buna calitate? Oare normele pe care trebuie sa le respecte duc la realizarea unui lucru de calitate? Acestea sunt intrebarile pe care trebuie sa si le puna fiecare dintre voi inainte de a injura profesorii si a-i arata cu degetul.
La dezastre sunt chemati marile minti ale tarii dar in timpuri bune primesc injuraturi si sunt aratate cu degetul ca nu-si merita salariul.
Mai repede ramanem in tara fara cadre medicale decat fara profesori pentru ca un cadru medical poate sa-si gaseasca mai usor de lucru peste hotare, pe cand un profesor... nu. Si in plus, profesorul adevarat si-a dedicat viata sa-i invete pe altii si sa invete si el pentru a le transmite cunostile generatiilor viitoare si nu in ultimul rand, sa participe cu saraca lui minte pentru a face un bine tarii oricand are tara nevoie de mintea lui.
Cred ca am dezbatut destul problema profesorilor. Si sincer, nu-i plang pe cei ce au picat bac-ul, pentru ca nu merita. Daca nu au luat un examen cea mai mare vina o poarta ei, nu profesorul pentru ca profesorul a invatat, a trecut de aceste examene. Nu-i plang de vina pentru ca ei ar trebui sa fie aratati cu degetul, nu profesorul. Daca vrei sa iei un examen, inveti, te interesezi, intrebi, folosesti internetul, biblioteca si devii chiar si autodidact. Totul este sa vrei sa inveti ci nu sa te bazezi pe hazardul care imbraca de cele mai multe ori probele de bacalaureat.
Si inca ceva. Si anul asta a fost lejeritatea obisnuita numai ca... copiii nu au stiut ce si de unde sa copieze. Stiau de la generatiile trecute, care au avut subiectele rezolvate, ca se poate, ca e usor si ca vor fi ajutati. Nu toti au fost ajutati, nu toti au fost constienti ca anul asta o sa fie altfel, mai greu. La liceele la care se mai face carte, profesorii au reusit sa constientizeze elevii ca o sa fie mai greu si s-au putut obtine rezultate mai bune. In liceele unde elevii nu dau pe la scoala au avut, oare, profesorii cui sa explice acest lucru?
Tentatia e mare in invatamant. Cand copiii vostrii se duc la facultate si-si depun dosarele ar trebui sa va ganditi daca aceasta metoda este corecta pentru ca... nu au fost evaluati cu acelasi instrument de masura. Unii au mituit, altii au copiat... si poate al dumneavoastra trebuie sa intre pe cinstite. Cate sanse are in fata unuia care in tot liceul a fost un elev mediocru iar la bac a avut grija sa ia o nota mare ca sa fie sigur ca intra la facultate?
Aratati spre profesori. Ati gasit adevaratii vinovati. Totul a inceput sa se rezume la a cauta vinovati. De ce sa nu cautam solutii? De ce nu va incurajati copiii sa invete si sa nu-si mai piarda timpul prin baruri? De ce nu va controlati copiii atunci cand stau pe internet daca il foloseste intr-un scop util sau nu?





Anterior Home Următor

Bookmark and Share

2 comentarii:

  1. Un foarte frumos site-ului. Datorită eforturilor din trecut ...

    RăspundețiȘtergere
  2. Salut, va contacez in legatura cu un parteneriat constand in link-exchange.Am observat ca detineti un blog foarte interesant si mi-ar face placere sa colaboram

    Va propun umatoarele 2 site-uri pentru link-exchange:
    -Motruinfo:
    titlu:Motruinfo
    link: http://www.motruinfo.ro

    -Famouswhy.ro
    titlul: articole
    link: http://articole.famouswhy.ro/

    Daca sunteti deacord adaugati cele 2 linkuri si astept un raspuns din partea dumneavoastra (includeti titlul si linkul catre blogul/blogurile dvs) pe admin@motruinfo.ro si voi posta linkuri catre site-ul dvs de pe ambele domenii.


    Cu respect,
    Ursu Radu
    Stiri si articole la http://www.MOTRUinfo.ro &http://www.famouswhy.ro

    RăspundețiȘtergere