Faceți căutări pe acest blog

joi, 19 august 2010

Medicii si profesorii sa plece?

In Romania toata lumea o duce bine. Oricine stie sa arate Romania pe harta si foarte multi stiu ca Europa se afla in Bucuresti. Oricine stie ca laptele nefiert e radioctiv. Si toti sunt sanatosi tun. Romania e singura tara din lume care-si permite sa renunte la profesori si la doctori.
In ce tara s-a li s-a mai spus ca daca nu le convine sa plece? Unde in lume profesorii trebuie sa-si caute o a doua slujba pentru ca sunt platiti, de multe ori, mai prost decat portarul de la scoala sau o femeie de serviciu din majoritatea institutiilor de stat?
E simplu de zis. Scapam de profesori. Ii obligam pe cei ce raman sa predea mai multe materii pentru ca nu avem nevoie de specialisti (si, credeti-ma ca spun adevarul cand spun ca profesorul trebuie sa se pregateasca moral sa predea mai multe materii chiar daca sunt la oras sau la o scoala dintr-o comuna sau dintr-un sat din varful muntelui).
De ce sa scapam de profesori? Pentru ca sunt multi, consuma prea mult si sunt incompetenti, datorita lor se goleste bugetul tarii.
De ce sa scapam de medici? Pentru ca-si petrec prea mult timp in spital si s-au uzat moral ajungand ca din cauza oboselii sa faca foarte multe greseli. Locul lor e in strainatate. Romanii? Romanii nu au nevoie de medici, au leacurile babesti!
Si-a pus cineva problema ca la un salariu de mizerie, chiar si pentru cei cu peste 10 ani vechime si au cel mai mare grad didactic, profesorii care fac naveta nu mai au cum sa ajunga la locul de munca? Va incepe noul an scolar. Multi trebuie sa se trezeazca la 4-5 dimineata, sa se urce in autobuz, in tren sau intr-o masina si sa plece pe undeva prin judet. Sa zicem, 2 ore pana ajunge la scoala, 2 ore dupa ce termina orele. Iar in timpul orelor. Presupunem ca au norocul si au 5 ore intr-o zi. Pai la 5 ore poate avea si 2-3 pauze de cate o ora sau 2. Mai poate astepta sa gaseasca si cu ce sa intoarca acasa. Printre picaturi, profesorii trebuie sa-si faca temele pentru a doua zi: tot felul de acte de care intreaba directorul, inspectorul, seful de catedra... tot felul de materiale astfel incat elevii sa inteleaga cat mai repede lectia... si cateva ore sa verifice lucrarile (aici depinde de modul in care da subiectele). Cate ore petreceti acasa cu copilul dumneavoastra? Va oboseste acest lucru? Va enerveaza si va vine sa-l luati la palme? Raspunde, e obraznic? Cat de mult vrea copilul domneavoastra sa va supere? Ei, profesorul trebuie sa suporte cam 30 de elevi ca si copilul dumneavoastra si poate si mai rai. Si nu are nicio arma. Nici macar nota. Nici regulamentul nu e de partea lui. Nimic nu mai apara profesorul in fata elevilor. De ce nu nota? Pentru ca multi parinti reactioneaza violent cand i se da o nota mica copilului lor cel destept. Si dau telefoane. Si se recurge la amenintari. Si tot la pierderea locului de munca se va ajunge mai devreme sau mai tarziu daca profesorul se tine tare pe pozitie. Pentru ca puterea... PUTEREA va fi in mana unor directori, pusi politic pe care nu-i intereseaza decat sa o duca ei bine. O mita, un examen falsificat la nivel de scoala... si pleaca omul bun si se inlocuieste cu o mare Pila. Ca de! Asta se preconizeaza. Ca fiecare scoala sa-si aleaga profesorii.
Si atunci? Pai si atunci cand profesorul care-si plateste naveta vede ca nu are cu ce sa-si plateasca intretinerea la iarna, de ce sa mai vina la scoala? Timpul efectiv nu-i permite un al doilea job. Uzura morala din invatamant este fantastica. Oriunde, probabil cu exceptia sistemului de sanatate, ar fi mai linistit pe aceiasi bani putini. Sau poate mai multi! Sau se duce la cules de capsuni ca de acolo, de la capsuni, poate sa-si intretina familia. Nici cei din oras nu au prea mult timp. Timpul de lucru al unui profesor, la fel ca al unui medic, este intreaga zi. Si un profesor de oras poate avea pauze intre ore si in plus trebuie sa raspunda prezent intotdeauna cand e nevoie de el. Inainte de a comenta, vreti sa inlocuiti pentru o zi un profesor? Sunteti siguri? Cred ca acest lucru se poate aranja usor. Si ar fi extraordinar ca inainte de "a-i lovi" cu pietre pe profesori sa petreceti o zi predand orice materie doriti dumneavoastra la o clasa, fie si desen sau sport. Daca va referiti la notele mici de la titularizare, mai ganditi-va inca o data. Dumneavoasta, daca ati avea o medie mare si ati invatat in facultate ati veni in invatamant pentru 500 de lei pe luna si sa mai faceti si naveta? Sau ati cauta ca pentru prima angajare sa va angajati la o firma de renume ca sa aveti ceva care sa pice bine in CV?
Iar doctorii. Oh, doctorii. Multi lucreaza foarte mult in plus. E normal sa faca greseli dupa 24 de ore de stat pe metereze. E normal sa-ti fie frica sa-ti pui viata in mainile unui doctor la care-i pica ochii in gura de la oboseala. Un singur lucru nu inteleg. Multi castiga foarte mult. Nu din salarii. Salariile sunt doar un bacsis pentru faptul ca lucreaza intr-un spital. Daca au cabinete medicale de ce mai lucreaza la stat? Este zgarcenia atat de mare? Ani intregi cei ce au terminat facultatea de medicina nu au reusit sa se angajeze intr-un spital pentru ca erau doctori in varsta, care in plus, aveau si cabinete medicale. Si lucrau... si munceau... si obositi. Si tot printre acestia se gasesc si aceia pe care daca nu-i mituiesti nu se uita nici cu fundul la tine. De ce mai stau in spital si nu-si vad de cabinetul lor? Pot sa trimita oamenii la spital cu un diagnostic bine dat sau... sa faca bine si sa-si obtina tot ce-i trebuie sa-si deschida spital in loc de cabinet. Oare unde dispar anumite consumabile din spitale daca nu la un personal bine intentionat? De ce sa nu se remarce si sa aiba un loc de munca si un tanar medic care vrea sa devina cunoscut si nu poate din cauza celor care trebuiau sa iasa la pensie, au un renume si in plus cel putin un cabinet particular?
Ne vaitam ca nu avem piloti si ca cei pe care-i avem trebuie sa se pensioneze. Dar scolile pentru aviatie ce au scos ani de zile? Nu oare elevi care nu au mai gasit nici un loc in sistem chit ca au terminat o facultate de specialitate? Acesti tineri au trebuit sa se reorienteze... atatia bani aruncati pe apa sambetei pentru pregatirea lor. Ei... tinerii... nu au avut loc pentru ca unele persoane din personalul care trebuia sa iasa la pensie au refuzat iar randurile pilotilor nu s-au mai intinerit.
Si se mai intampla ceva... au fost valuri de concedieri in sistemul bugetar. Si culmea. Cand se tragea linie numarul de salariati era mai mare decat cel de dinainte de concedieri. O gramada de profesionisti au fost concediati. In locul lor? Pai locul lor a fost ocupat cu usurinta: de cateva persoane fara studii de specialitate care trebuia neaparat sa se angajeze pentru ca aveau pe cineva puternic care-i sustinea. Acum... un nou val de concedieri. Cine va mai fi concediat? Raspunsul e simplu. Putinii specialisti care au mai ramas, chit ca din cauza varstei nu vor mai gasi unde sa se angajeze, pentru ca pilele trebuie protejate. Altfel, cu ce am mai slefuii anumiti oameni puternici?
Si inca un lucru pe care nu-l inteleg. Daca cineva are o afacere de succes de ce trebuie sa munceasca la stat, el si tot familionul lui? Oare din miliardele pe care le au profit se uita sa le plateasca statul darile si sa frece de plictiseala un scaun neconfortabil de la stat?
Nu stiu. Nu inteleg. Totu-i cu fundul in sus din punctul meu de vedere. Pe de o parte imi pare rau ca am atat de multe studii. Pentru ca, daca raman fara servici (si sunt sanse sa se intample asta) nu ma mai angajeaza nimeni. O femeie cu multe studii de peste 35 de ani nu prea mai are sanse intr-un sistem in care criteriul de baza este sa nu fii mai destept decat seful si supracalificarea este refuzata. Am inceput sa-i invidiez pe cei ce nu si-au dat bacalaureatul, pentru ca, la negru sau nu, isi gasesc de lucru. Din pacate ei sunt cei mai cautati pentru angajare. Cei cu studii? Daca nu sunt la prima angajare e mai greu sa-si gaseasca de lucru.
Tineti de profesorii nostrii. Tineti de medicii nostrii. Si tineti la oamenii de calitate. Cerneti oamenii din fata voastra si alegeti calitatea nu pleava.

Anterior Home Următor




Bookmark and Share

Un comentariu:

  1. Hi,iºam Raul from Madrid,Spain,you did a nice job with this website,i like your articles and you photos,i will visit you again soon to see the new post because a like traveling and meet new people,i was born in
    Nehoiu ,is a beautiful town in Romania,but now i live in Spain and i work in marketing ,i love reading about serial killers and i have my websites into a SEO friendly directories , you can submit you sites here,i hope you will find it usefull.bye bye

    RăspundețiȘtergere